Intiem theater onder de hooimijt

Intiem theater onder De Hooimijt

Door YVONNE KEUNEN AD
woensdag 3/09/ 2008

VLAARDINGEN – Eeuwenlang stonden de balen hooi er stevig opgetast.
Maar de laatste boer vertrok en de hooimijt raakte werkeloos. Totdat beeldend kunstenares en voormalig theaterregisseur Kim Zeegers op het erf kwam wonen en nieuwe mogelijkheden zag in het authentieke afdak op palen: dat van een intiem theater. Ofwel, kunst tussen de koeien in Vlaardingen.

 Geen grote zaal met rode pluchen stoelen, geen theaterfoyer en geen luxe kleedkamers met rijen bollampjes boven de spiegels. Theater De Hooimijt in de Vlaardingse Zuidbuurt is met een tweedehands podium en stapelstoelen van Ikea eenvoudig, maar wel sfeervol.

De oude mijt midden op het boerenerf is het dak, strakgespannen zeil vormt de wanden en in de boomgaard worden koffie en thee geschonken. ,,Er kunnen maar vijftig mensen in,” vertelt artistiek leider Kim Zeegers. ,,De Hooimijt is dus heel intiem. Je kunt de mensen op het podium bijna aanraken.”
Maar mooiste van alles is het uitzicht op het groene hart van de Randstad: Midden-Delfland, ook tijdens de voorstelling te zien door de ramen die in het zeil zijn gemaakt.

Wat voor voorstellingen De Hooimijt op de planken heeft staan? Kleine parels zoals theatermonoloog LofT, komende vrijdag en zaterdag, en later dit jaar HHH en zangeres La Pat. ,,Het zijn stukken die ik leuk vind. En soms zijn ze hier gemaakt, zoals HHH, een visueel hoorspel dat voor de Hooimijt is geschreven.”

Zes jaar woont Zeegers nu aan de Zuidbuurt in een markante boerderij waarvan het oudste deel dateert uit 1540. Hoewel het behoorlijk hard werken is om zo’n monument zelf in stand te houden, zou ze nergens anders meer willen wonen en werken. ,,Deze omgeving is zo inspirerend. Ik zou niet meer in de stad kunnen werken. Ik ben hier enorm verpest.”

Enkel de nieuwbouw en de havenkranen aan de horizon verraden de nabijheid van de stad. Om de boerderij heen alleen sappige weilanden, zo ver het oog reikt, evenals knotwilgen, watergangen en grazende koeien. ,,Weet je dat dat uniek is? In Midden-Delfland laten nog maar drie boeren de koeien in de wei staan. De rest houdt ze op stal. Dat is economischer.” Die authentieke, oudhollandse omgeving willen Kim Zeegers en haar vriendin en glaskunstenaar Winnie Teschmacher graag met anderen delen. ,,Ik zou hier niet voortdurend alleen in mijn atelier kunnen zitten. Ik heb graag mensen om me heen.”

Vijftien jaar regisseerde Zeegers als freelancer toneelstukken voor gezelschappen als De Appel, het RO Theater en het Nationale Toneel. ,,Die periode heeft me zo uitgeput, dat ik ben overgeschakeld naar de beeldende kunst.” Maar helemaal losmaken kon ze zich niet.

Dus bevindt zich op de Zuidbuurt 30 nu theater De Hooimijt. Vorig jaar begonnen als proef, nu doorgezet als definitief initiatief. ,,De proefvoorstellingen waren vorig jaar allemaal vol. De Rotterdamse Schouwburg had al interesse om hier voorstellingen op locatie te doen.” Zeegers wil evenwel niet meer dan vier verschillende voorstellingen per jaar doen. ,,Ik leef van de beeldende kunst. Dit doe ik omdat ik het leuk vind en om mensen op het erf te halen.”